2013. november 11., hétfő

Emlékkiállítás az 56-os események tiszteletére

A Botond Veterán Katonai Jármű Egyesület a tavalyi évhez hasonlóan idén is részt vett az 56-os események tiszteletére szervezett programokban. A város felkérésére a Széchenyi téren egy történelmi bemutatót tartott és közreműködött az ünnepi műsorban is.
A délelőtt megrendezett megemlékezés során az egyesület korabeli járművein vonultak be a balettkar tagjai, ill. az ünnepi előadó művészek és szónokok. Teljesen egyedi módon az egyik teherautóról még egy zongorajáték is elhangzott. A többi jármű díszletként vette ki a részét az ünnepségből.

Ezután a reggel felállított katonai tábor köré gyűltek a járművek. A felállított sátorban korabeli filmhíradó részletek vetítése folyt. A sátor oldalán tájékoztató táblákon ismertettük röviden az akkori eseményeket. A látogatók olvashattak az országos helyzetről és a pécsi, mecseki eseményekről. Külön tablókon mutattuk be a magyar, a szovjet hadsereg helyzetét és a felkelők esélyeit a forradalom idején.

Bemutatásra kerültek az eredeti katonai öltözetek és a korabeli forradalmárokra jellemző ruházat is. Az érdeklődők megtekinthették és kézbe is vehették azokat a fegyvereket, amelyekkel harcoltak. A kialakított lőállásban egy korabeli ágyú is bemutatásra került. Kiállításra kerültek más , a civil életben is használatos, a korra különösen jellemző tárgyak, eszközök is. Mindenki kézbe vehette az akkori baranyai napilap, a Szabad Dunántúl egy számát és szóróanyagot osztottunk a Mecseki Láthatatlanok történetéről.

A gulyáságyúban tea főtt. A kor hangulatát vöröshagymás zsíros kenyérrel és krumplicukorral idéztük meg. A gyerekek és az emlékező felnőttek legnagyobb örömére idén is lehetett utazni a legendás Csepellel és a Jeeppel is. A két jármű 11 és 16 óra között megállás nélkül szállította a lelkes közönséget. A nap folyamán több mint 3000 ember látogatta meg a táborunkat, tekintette meg kiállításunkat, reményeink szerint mindenki megelégedésére.

Táncosok a Csepelen

Alpolgármester Úr és az előadók a platón

Győz a forradalom

A zongora is a platón utazott

Csizi Péter alpolgármester és az ünneplő tömeg

Menet a koszorúzáshoz

Virágba borult az emlékmű

Készül a zsíros kenyér

Mindenki vihetett a korabeli újság másolatából

A "GAZ-ok"

Köszönet a segítségért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése